2008. november 26., szerda

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:(4 adaghoz)

1/2 kg liszt
1 kg nyers krumpli
2 kávéskanál só
5 dkg juhtúró
2 dl tejföl
25 dkg (füstölt) szalonna

Elkészítés:

A szalonnát apróra kockázom, és üvegesre pirítom. Füstölt szalonna az igazi, de ha az nincs, a sima is jó. A pirított szalonnát kis tálkába kanalazom, ez jön majd a sztrapacska tetejére, a zsírjának felét pedig egy lábosba teszem, ebbe forgatom majd a kész galuskákat. Persze locsolni is kell majd a tetejére, de így a jó kis szalonnaíz egyenletesebben eloszlik.

A krumplikat kislyukú reszelőn lereszelem, majd összekeverem a sóval és a liszttel, és galuskaszaggatón forró vízbe szaggatom (ennél a mennyiségnél már elég nagy lábos kell, de én ezt inkább úgy oldom meg, hogy menet közben egyszer leszűröm a már kész nokedliket, mivel pár perc alatt megfőnek, ez nem olyan nagy időveszteség), majd a kifőtt galuskákat a szalonnazsírra dobom.

Az autentikus tálalás szerint a tányérra szedett galuskára kellene rámorzsolni a juhtúrót, majd alaposan meglocsolni szalonnazsírral, de mi úgy szeretjük, hogy a juhtúrót kikeverjük egy kis tejföllel (ha nagyon száraz a juhtúrónk, mondjuk, bolti, kockázott, akkor többel, ha már eleve lágy és szaftos, akkor kevesebbel), és ebben a keverékben előre megforgatjuk a galuskákat, csak eztán szedjük tányérra és szórjuk meg pirított szalonnával.
Ebben a módszerben az a jó, hogy az egész tészta egyenletesen és vastagon juhtúrós lesz, olyan, mintha mártást öntenénk rá. Nálunk ez főétel, de egyszerűbb húsok mellé (szalonna nélkül) köretként is tálalható.

Forrás: Kata konyhája

Nincsenek megjegyzések: