2009. február 8., vasárnap

Karalábéleves vajas galuskával


Hozzávalók:


3 zsenge karalábé, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 csapott ek. finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyem, fél mokkásk. őrölt fehér bors, 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet), 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl vagy tejszín


Vajas galuskához:


3 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, késhegynyi só, 5 dkg finomliszt


A meghámozott karalábét félbevágjuk, fél centi vastagon felszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra vágjuk. A vajat a fazékban fölolvasztjuk, a karalábét rádobjuk, és lefödve, kis lángon, saját levében 7-8 perc alatt félpuhára pároljuk. A liszttel megszórjuk, 1 percig pirítgatjuk, ügyelve, hogy szép világos maradjon, egy kicsit se piruljon meg A fölaprított petrezselyem felét belekeverjük, megsózzuk, majd a húslevessel felöntjük. Néha megkeverve felforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, a cukorral ízesítjük.


A levesbetéthez a puha vajat fakanállal habosra keverjük, a tojást beledolgozzuk, enyhén megsózzuk, majd a lisztet is belekeverjük. Akkor jó, ha a hagyományos galuskához hasonló állagú. A masszából a levesbe mártott mokkáskanállal kis galuskákat szaggatunk a fővő levesbe, és 2 percig főzzük.


Végül a levest a tejföllel dúsítjuk, a maradék finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

forrás: Csongi konyhája

Nincsenek megjegyzések: