2009. február 28., szombat

Juhtúrós, kukoricadarás cipó


Hozzávalók

30 deka finomliszt, 10 deka kukoricadara (a gyorsan megfővő fajtából), 2 dl víz, 1 kiskanál cukor, 20 g élesztő (egy csomag fele), 1 kiskanál só, 15 deka juhtúró, 1 evőkanál zsír vagy olaj. Az eredeti recept szerint kacsazsír. 


Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elvegyítjük a darával, sóval. A zsírt kicsit felmelegítjük, hogy folyós legyen. Az összes hozzávalót összekeverjük, majd jó alaposan átgyúrjuk.

Jó dolgozni a tésztával, érezni, ahogy életre kel, feltámad, növekszik. Lapos cipót formázunk belőle, hagyjuk, hogy kicsit megkeljen - úgy egy órán keresztül. Mivel sok "nehéz" anyag van benne, az élesztőnek esélye sincs, hogy nagy buborékokat csináljon vagy nagyon megemelje a tésztát, szóval nem kell tőle csodát várni. 

A 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk be, levesszük 180 fokra és 3/4 órán keresztül sütjük.

Forrás: Ági

Nincsenek megjegyzések: