2009. január 24., szombat

Sajtos kifli


Hozzávalók:
 
70 dkg liszt,
1 dl olaj,
4 tojás,
1 kisdoboz tejföl vagy 2-3 dl aludttej,
5 dkg élesztő tejben megfuttatva,
15 dkg füstölt sajt,
15 dkg normál sajt (pl. trappista),
1 kocka ráma vagy 20 dkg vaj,
só.

Először is margarint vagy vajat olvasszuk meg kissé, majd keverjünk bele 2 teáskanál sót. A lisztet, olajat, 2 db tojást, tejfölt és a megfutatott élesztőt helyezzük a keverő tálba, és dolgozzuk össze. Kellemesen rugalmas tésztát fogunk kapni (szükség szerint adjunk hozzá lisztet ha kell). Formázzunk belőle egy rudat, ezt osszuk 5 részre. Az így kapott cipókat egyenként nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd képzeletben húzzuk meg a felezővonalat, a tészta egyik felét kenjük meg a sóval kikevert vajjal (vagy margarinnal), majd hajtsuk rá a tészta másik (nem megkent felét).  

A tésztából szabdaljunk kedvünkre való nagyságú háromszögeket, melyeket aztán tekerjünk fel kiflinek. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki valamilyen zsiradékkal (zsír, olaj, vaj), majd helyezzük bele a kifliket. 2 tojást vejünk jó alaposan fel, tegyünk bele 2 teáskanál sót, majd kenjük meg vele a kiflik tetejét. A füstölt és a sima sajtot reszeljük le, keverjük össze, majd bőven szórjuk meg a kifliket. 

Közepes lángú sütőben (nem tudok hőfokot mondani, sajnos) 20-30 percet süssük, tűpróbával (fogpiszkálóval vagy hústűvel átszúrni egy darabot, ha nem tapad rá tészta akkor jó) ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.

Az egyes adagokat külön-külön ízesíthetjük, nálunk készült őrölt köménnyel, borssal, borssal és pirospaprikával fűszerezett, de szerintem gyk. bármilyen fűszer felhasználható.

Forrás: Horasz

Nincsenek megjegyzések: