2009. október 1., csütörtök

Boszorkánypogácsa


Mióta a Bakonyban élünk - pár hete - kedvenc foglalatosságaink közé tartozik terményeink begyűjtése. Rengeteg diónk termett, osztogatunk is belőle rendesen a családnak. Itt a faluban mindenkinek van diófája, fontosnak érzik ők is, mint én. Válságos időkben jó szolgálatot tehet.

Zé nagyon szereti az édes sütiket, úgyhogy mostantól begyűjtök pár diós receptet. Valamelyik nap elmegyünk Zircre diódarálót venni, mert az még nincs. Vajon az ajándék Bosch darabolónkkal megoldható? Majd veszem a bátorságot és kipróbálom. Készítek egy egyszerű dióstésztát, az is jó kaja.

És akkor most a recept, amit Ildinkótól nyúltam:


25 deka vajat habosra keverünk 15 deka nádcukorral, négy tojás sárgájával, egy kevés vanilin cukorral és annyi lisztet dolgozunk bele, amennyit felvesz, és már nem tapad a tészta a kezecskénkre mikor összemancsolni igyekszünk.  (én teljes kiőrlésű tönköly lisztet, lesz, ami lesz).
A tésztából golyókat formázunk, beleforgatjuk előbb egy tojásfehérje keményre vert habjába, utána durvára vágott dióba, aztán sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, benyomkodjuk a közepét, majd közepesen meleg sütőben szép sárgára sütjük. Mikor kisült, a mélyedésekbe lekvárt kanalazunk - meggy vagy  feketeribizli vagy szilva vagy ilyesmi lekvárt.

Hozzávalók:


25 dkg vaj
17 dkg nádcukor
vanília aroma vagy vanilin cukor
négy tojás sárgája
liszt amennyit felvesz
tojásfehérje felverve
durvára vágott dió
savanykás lekvár

2 megjegyzés:

Lívia írta...

Irigyellek a dióért, nagyon szeretem! Téli estéken aszalt szilvával eszegetem.
Megsütötted tk. lisztből ezt a kekszet?

Tara írta...

Szia Sofia, nem, még nem sütöttem meg, éppen tegnap voltunk Zircen, vettünk diódarálót is. Mindenképpen teljes kiőrlésűből fogom megsütni, mindent el lehet úgy készíteni, még a palacsintát is. Nagyon finom.

Én most saját termésű almát és szőlőt szeretek eszegetni, dióval. Szeretnék majd aszalni megtanulni, lesz sok szilvánk is jövőre.