2009. október 12., hétfő

Padlizsán kockák


A padlizsánkockák ázsiai ihletésű szezámos-szójás öntetbe mártogatva finom és könnyű előételként funkcionálnak.

Hozzávalók:


- 150 g halleves
- 300 g padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. balzsamecet (jobb, ha a fehéret használjuk)
- 50 g szezámmag püré vagy „tahin”
- 1 g karragén (E407)
- 1 g + 1 csipet konjac (E427)
- 1 szójajoghurt
- 1 citrom
- 1 ek. szójaszósz
- szezámmag olaj

Elkészítése


Kockázd fel a padlizsánt. Főzd puhára kb. 20 perc alatt a megtisztított fokhagymával a hallevesben. Add hozzá a balzsamecetet és a szezámmag pürét. Fűszerezd sóval, borssal, chilivel. 400 grammnyi keverékre lesz szükséged a továbbiakban. A kimért püréhez add hozzá az 1 g karragént és az 1 g konyakot. Keverd össze alaposan. Addig főzd, amíg meg nem jelennek az első buborékok (előfőzés), ugyanis ekkor aktiválódik a karragén. Keverd össze jól, majd öntsd ki egy négyszögletű serpenyőbe vagy tálcába. Hagyd megszilárdulni hűvös helyen.

Keverd össze a joghurtot a szójaszósszal és a citrommal, néhány csepp szezámmag olajjal és egy csipet konyakkal. Hideg helyen hagyd pihenni. Az öntet lassan, de magától be fog sűrűsödni.

A tálcán hagyott és megkeményedett pürét kockázd fel. Az öntetet minden vendégnek külön-külön pohárba tálald. Használj koktél pálcikákat és zellerszárakat, hogy könnyen mártogathatók legyenek a kockák. Garnélarákkal és pirított szezámmaggal tálald.


Hát, elég macerásnak tűnik, a karragént meg nem is ismerem, de érdekességként közreadtam azért a receptet. Hogy én elkészítem-e valaha - meglátjuk.


forrás: Gasztronauta

Nincsenek megjegyzések: