2009. szeptember 24., csütörtök

Tócsni, azaz krumpliprósza


Méghozzá zalai módra, ilyet még úgysem ettem.

A hagyományos recept hozzávalói: 


10 nagyobb burgonya, 1/2 liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só.

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával is megszórják.


Egy mai változat:


Kell hozzá: 6 nagyobb burgonya, 2 doboz kefir, 15 dkg liszt, olaj, só.


A burgonyát ugyanúgy lereszeljük, mint a hagyományos recept esetén, csak kefirrel keverjük össze a reszelt burgonyát. Majd szintén a lisztet és sót hozzáadva, jól elkeverjük. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük, mint a palacsintát. Ízlés szerint tejföllel, sajttal, sonkával fogyaszthatjuk.

forrás: bezso

4 megjegyzés:

PHJ írta...

Ejnye-bejnye és hol marad a hagyma belőle, mégpedig a lila? Mellesleg sztem kukoricasalátával a legjobb. Meg nem ilyen lepényformában (lehet, h nem sül meg), hanem kisebb darabokban, úgy olyan kis cakkos vége a reszelt krumplitól. Hm? (Azért a receptet köszönöm)

Tara írta...

Jóvanjóvan, a cakkos az igazi:)Én is úgy szoktam egyébként, összemancsolom és kanállal szaggatom a forró olajba, cakkos lesz bizony:) Csak azért adtam ezt közre, mert egy picit más. Elgyengülök egy tejfölös-sajtos lángos láttán, így aztán erre is beindulok, mert sajtos-tejfölös:)

PHJ írta...

Hm, hm... sajttal? Najólvan. Legközelebb megkostolom. De hajmát ne hagyd ki belőle, az nem ér...;)

Tara írta...

Kell a hagyma, rendi. De csak reszelve. Amikor apróra vágva tettem bele, picit megégett. Gyere el hozzánk és készítek neked:)