2008. december 28., vasárnap

Sajtot készítünk


A fotón szereplő sajt lilahagymás, fokhagymás, köményes, de készülhet zöldfűszeres kivitelben is. Ahhoz kakukkfűvet, tárkonyt, petrezselymet és oregánót tegyünk.

Hozzávalók:

1 l tej, lehetőleg 3,5 %-os!
1 nagy kefír vagy tejföl
vegeta
apróra vágott lilahagyma,
apróra vágott fokhagyma,

egész kömény


A tejet felteszem forrni, ha forr, félrehúzom és beleöntöm a kefírt vagy a tejfölt. Megkeverem, és kicsit hagyom, hogy apró puklik formájában összegyűljön a tetetjén a sajt.Ez pár percet vesz igénybe, akkor van kész, mikor óvatosan megkavarva a tej már nem fehér, hanem áttetsző, mert akkor az ott már a savó.



Előkészítek egy mély fazekat és egy textilpelenkát. Amikor már szépen kicsapódott a savó tetején a cucc, óvatosan belemerem a textilpelenkába, melyet a fazék fölé tettem. A pelenkát összefogom kicsit megnyomkodom (kéretik vigyázni, forró!) és egy fakanálra kötözve a fazék fölé lógatva hagyom, hogy a savó kicsepegjen a sajtból. Ezt kb. 40 percig szoktam hagyni, akkor még ott a pelenkában hozzákeverem a fűszereket, jelen esetben a lilahagymát, a fokhagymát a vegetát és a köménymagot. 


Kiterítek egy folpack lapot, megszórom vegetával, köménymaggal és arra óvatosan ráborítom a langyos, fűszerezett, illatozó sajthalmot. A folpackkal szorosan összefogom és formázom, majd hűtőbe teszem. A fenti hozzávalókból 20-25 dkg friss sajt lesz.

 

Tapasztalatom: ha nem hagyjuk sokáig kicsepegni, csak kb. 20 percet, akkor isteni krémes kenhető sajtot kapunk. A 40 perc leteltével azonban egy jó textúrájú, szeletelhető ínyencség lesz.

forrás: Kisvax

Nincsenek megjegyzések: