2009. július 21., kedd

Sült zöldségek sajttal

Nagyon kevés pasi szereti a zöldségeket, az a szomorú tapasztalatom. Afféle nőies hóbortnak tartják. Inkább húst hússal, attól félnek, ha nem esznek elég húst , semmire sem lesz energiájuk. Fiam üdítő kivétel, ő ugyanis vega, még halat sem eszik, semmit sem, aminek szeme van. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - meglehetősen energikus, ha későn jön haza éjjel, kenuval közlekedik a szigetre a Dunán át, motorozik, gyalogol órákat ha kell, bringázik bármennyit és még egyszer sem esett össze a gyengeségtől. A hús emésztése hosszú órákat vesz igénybe, elveszi az energiát, nem pedig adja. Ez a nagy helyzet, bizony.

Na de ne bántsuk a húsevőket, térjünk át a mai finomságra, amit wokban fogunk elkészíteni. Ismerkedjünk meg a wokkal picit közelebbről. Írtam már wokban készült ételről, tudom, de ismétlés a tudás...naszóval megy ez. A wok tehát kínai főzőedény, olyan, mint egy gömbölyű fenekű, mély serpenyő. Mindenféle anyagból készítik ma már, de vasból az igazi. Gyorsan megkapja fekete patináját, utána már nem ragad többé, nem rozsdásodik, mosogatószeres vízzel leöblítjük és kész is a mosogatás.

Sütés előtt felhevítjük a wokot, utána adagoljuk bele az olajat, amit szintén felmelegítünk, ezek az alaptitkok. Elöször jönnek az ízesítők, hagyma, fokhagyma, gyömbér, bármi, majd a feldarabolt zöldségek, középen gyorsan megsütjük, majd a szélére tologatjuk, hogy még puhuljon, míg a következő adag belül sül. Gyorsan kész, zöldséget nem is szeretek másban sütni, annyira finom így. És nézzük is a mai finomságot.

Sült zöldségeket eszünk ma, sok sajttal. Kell hozzá 2 db közepes méretű padlizsán, 1 db cukkíni, 4 evőkanál friss bazsalikom, 15 db cheddar sajt, 1 kalifornia paprika, 1 paradicsom, frisen darált bors - használjatok mindig zöld borsot, nagyon finom - 1-1 ág friss oregánó és rozmaring, 4 evőkanál olívaolaj.

Szeleteljük fel a padlizsánt és a cukkínit hosszában kb félcentis szeletekre majd kenjük be olívával és darájunk rá borsot, ízlés szerint. Most jön kedvenc wokunk, nem felejtettük el felforrósítani ugye? Bele egy evőkanál olajat, azt is megmelegítjük és megsütjük benne a padlizsánt és a cukkínit, majd a szélére piszkálgatjuk és középen megsütjük a paprikát. Mindezzel elő is készítettük a zöldségeket, akár meg is ehetnénk, de most jön a varázslat. Rakott steaket fogunk készíteni ugyanis.

Előveszünk egy jénai tálat és rétegezve belepakolgatjuk a zöldségeket, kezdünk padlizsánnal, majd cukkíni és a paprika. Következik a sajt, rátépkedünk keveset a fűszernövényekből, majd még egy réteget teszünk rá a zöldségekből,a hogy az előbb. Nem sajt, hanem pár szelet paradicsom kerül a tetejére és rövid időre, tíz percre előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Aki attól fél, hogy éhes marad a finomság után kapjon mellé pirított rizst, de önmagában is nagyon kellemes étel. Jól van, nem bánom, a ragadozók süssenek mellé maguknak valamit.

Nincsenek megjegyzések: