2009. június 22., hétfő

Cseresznye dzsem


Most, hogy pár hét múlva a Bakonyba költözünk és sok gyümölcsfánk lesz, meg kell tanulnom a gyümölcsök tartósításának csínját-bínját, úgy méghozzá, hogy semmilyen kémiai szert ne kelljen használnom. Vegavarázsnál találtam is valamit, beírom gyorsan, hogy megtaláljam, ha szükségem lesz rá.

Régebben sosem tudtam, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Most megtudtam, hogy a dzsem gyümölcsdarabokat is tartalmaz, a lekvár pedig nem, inkább homogén. Ezért dzsemet főzök majd. Eddig sosem főztem a gyümölcsöt, hiszen elveszti lúgos kémhatását, de azért adok egy esélyt, hogy megszeretjük így is.

Egyszerűen készítsük a befőtteket. Minél jobban bonyolítjuk a dolgot és minél több adalékot teszünk a zöldséghez vagy gyümölcshöz, a végeredmény annál távolabb lesz az eredetitől. Sokkal egészségesebb és ízletesebb terméket kapunk ezáltal.

Cseresznye dzsem

Hozzávalók:

2 kg kimagozott cseresznye

50 dkg fruktóz (vagy cukor)

Első lépésben alaposan kimossuk az üvegeket. Ezután megmossuk a cseresznyét és kimagozzuk, igazából ez a munka legnagyobb része. Én szeretem a gyümölcsdarabokat, ezért az egészet egyben hagyom, aki ezt nem annyira kedveli, ledarálhatja a gyümölcs felét, mert a cseresznye nem fő szét annyira, mint más puha gyümölcsök. Egy lábosba tesszük a gyümölcsöt és a fruktózt (vagy cukrot), és főzni kezdjük. Ha felforrt, kissé lehúzzuk a lángot, nem kell lobognia. Forrás után még kb. 30 percet főzzük, majd levesszük. Az üvegeket teletöltjük, rácsavarjuk a tetejét, felfordítjuk, és 10 percig így hagyjuk. Ezután visszafordítjuk, száraz dunsztba tesszük, azaz egy előkészített nagyobb edénybe takarók vagy anyagok közé bebugyoláljuk, és itt hagyom két-három napig.

Ha valakinek nincs lehetősége sötét, hűvös helyen tárolni a dzsemet, használhat tartósítószert úgy, hogy az nem kerül a dzsembe. Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül? című könyvében ad erre egy módszert. Felvág néhány celofánt, egy kis edénybe vizet tesz és nátrium-benzoátot készít elő. Amikor teletölti az üvegeket, fog egy celofánt, az egyik oldalát bevizezi és a száraz felével felfelé az üvegre helyezi. Erre tesz egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd fog egy másik celofánt, azt is bevizezi, és a száraz felével lefelé a másikra helyezi. Jól rácsavarja az üvegre a tetejét, és ezután teszi őket száraz dunsztba.

Forrás: Vegavarázs


Nincsenek megjegyzések: