A fotón szereplő sajt lilahagymás, fokhagymás, köményes, de készülhet zöldfűszeres kivitelben is. Ahhoz kakukkfűvet, tárkonyt, petrezselymet és oregánót tegyünk.
Hozzávalók:
1 l tej, lehetőleg 3,5 %-os!
1 nagy kefír vagy tejföl
vegeta
apróra vágott lilahagyma,
apróra vágott fokhagyma,
egész kömény
A tejet felteszem forrni, ha forr, félrehúzom és beleöntöm a kefírt vagy a tejfölt. Megkeverem, és kicsit hagyom, hogy apró puklik formájában összegyűljön a tetetjén a sajt.Ez pár percet vesz igénybe, akkor van kész, mikor óvatosan megkavarva a tej már nem fehér, hanem áttetsző, mert akkor az ott már a savó.
Előkészítek egy mély fazekat és egy textilpelenkát. Amikor már szépen kicsapódott a savó tetején a cucc, óvatosan belemerem a textilpelenkába, melyet a fazék fölé tettem. A pelenkát összefogom kicsit megnyomkodom (kéretik vigyázni, forró!) és egy fakanálra kötözve a fazék fölé lógatva hagyom, hogy a savó kicsepegjen a sajtból. Ezt kb. 40 percig szoktam hagyni, akkor még ott a pelenkában hozzákeverem a fűszereket, jelen esetben a lilahagymát, a fokhagymát a vegetát és a köménymagot.
Tapasztalatom: ha nem hagyjuk sokáig kicsepegni, csak kb. 20 percet, akkor isteni krémes kenhető sajtot kapunk. A 40 perc leteltével azonban egy jó textúrájú, szeletelhető ínyencség lesz.
forrás: Kisvax
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése