2009. november 21., szombat

Bögrés diós


Na, holnap örülhet a férjuram, sütök végre diós sütit. Ezt, amit most beírok ide, aztán majd beszámolok az eredményről is. Rengeteg diónk van, almánk, körténk az édes meg édesszájú, így aztán kénytelen vagyok elővenni a nemlétező sütőtudományomat és alkotni valami finom ehetőt.

 Hozzávalók:


1 bögre darált dió
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 egész tojás
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
egy kis fahéj
ízlés szerint alma vagy más gyümölcs, lehet szilva, akinek az van



A hozzávalókat összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, tetejére rakjuk az almaszeleteket,  amiket megszórunk fahéjas cukorral. Ezután kb. 30 percig tűpróbáig sütjük.

forrás: Serpenyő  


2009. november 16., hétfő

Burgonya zöldborsóval


Hozzávalók

» 75 dkg burgonya

» 15 dkg zöldborsó
» 2 fej hagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 ek. olaj
» 1 tk. mustármag
» 1 tk. friss reszelt gyömbér
» 1 tk. kurkuma
» 1/2 tk. csípős pirospaprika
» 1/2 tk. őrölt kömény
» só, bors
» 1,2 dl víz

A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A mustármagot addig pirítjuk, amíg pattogni kezd. Hozzáöntjük az olajat, a felkarikázott hagymát, az összenyomott fokhagymát és a gyömbért. Folytonos keverés mellett puhára pároljuk. Fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a burgonyát. Ráöntjük a vizet, lefedjük, majd 15-20 percig főzzük. Utána hozzáadjuk a zöldborsót, és még 5 percig főzzük.

forrás: Ízletes

2009. november 8., vasárnap

Gombás burgonyarakottas


Hozzávalók:
1 közepes póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
40 dkg gomba
2 piros húsú paprika
őrölt bors
3 db jó nagy, héjában főtt burgonya
20 dkg mozzarella
3 szál friss majoránna

Elkészítés

A felkarikázott póréhagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A cikkekre vágott gombát és a kockákra vágott paprikát beleszórjuk. Borsozzuk, a finomra vágott majorannával meghintjük, majd puhára pároljuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a héjastól hosszában felszeletelt főtt burgonya felét az aljára rakosgatjuk. A gombaragut a burgonyaszeletekre kanalazzuk, és a maradék burgonyakarikákkal befedjük. A mozzarellát felszeleteljük, és a burgonya tetejére csúsztatjuk. Előmelegített sütőben sütjük.

forrás: Mindmegette